İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Hack4Mobility’yi Gerçekleştirdik
- 14/01/2020
- Yorum: 0
- Etkinlikler
Hack4Mobility İzmir Büyükşehir Belediyesi ile organize ettiğimiz ulaşım temalı etkinlikler serisidir. Bu etkinliklerin ilki olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı’nın desteğiyle 11-12 Ocak 2020 tarihleri arasında Alsancak bölgesini örneklem alan bir Ideathon gerçekleştirilmiştir.
Bu ideathon, tasarım, mimarlık, şehir planlama, yazılım, temel bilimler alanlarından konu uzmanı ve katılımcılar tarafından interdisipliner bir yaklaşımla gerçekleştirilmiş ve Alsancak Bölgesi’nin Yavaş Şehir/Metropol yaklaşımıyla “yeniden düşünülmesi, tasarlanması ve ifade edilmesi” hedeflenmiştir.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile işbirliğiyle organize ettiğimiz “Hack4Mobility Ideathon İzmir”de katılımcılar Alsancak için çalıştı. 36 saatlik fikir maratonunda bisikletli ve yaya ağırlıklı ulaşıma yönelik çok sayıda proje üretildi.
Bu ideathon, ulaşımda optimizasyon, yeni rotalar yaratılması, trafiğin azaltılması, yaratıcı otopark çözümleri, yeni ve çevreci araçların kentsel yaşama dahil edilmesi, yaya hakkı, sokak hayvanlarının kaliteli yaşam hakkının iyileştirilmesi, atıl alanlarının değerlendirilmesi, çöp sorunun azaltılması, trafik-sinyalizasyon iyileştirilmesi, ses ışık kirliliğinin azaltılması, karbon salınımın düşürülmesi, kentsel estetiğe katkı, yeşil alanların artırılması, mülteci ve dezavantajlı kentdaşların hayat kalitesinin iyileştirilmesi, engelli araçlarının şarj istasyonlarının yaygınlaştırılması, araç paylaşımının artırılması, kent bostanı, wi-fi ağının artırılması, ortak kullanım alanlarının iyileştirilmesi, paylaşım ve dayanışma ekonomisinin artırılması, tarihsel, kentsel mirasın korunması, vb. konularda interdisipliner ve bütünsel çözümler geliştirmek üzere tasarım, mimarlık, şehir planlama, sosyal bilimler, yazılım, temel bilimler alanları başta olmak üzere farklı disiplinlerden 270 kişi başvurdu.
“Mutlu bir kent için birlikte düşünmeye ve tasarlamaya var mısın?” sloganıyla yapılan etkinlikte yaklaşık 250 katılımcı 17 takıma ayrıldı. Gruplar ilk gün pilot bölge olarak belirlenen Alsancak sokaklarını inceledi ve gece boyunca da 40 uzmanın danışmanlığında projelerini hazırladı. İkinci günde ise katılımcılar, akademisyenler, özel sektör temsilcileri ve Alsancak bölgesinin mahalle muhtarlarından oluşan 17 kişilik jüriye projelerini sundu. Jüride İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Eser Atak ile Ulaşım Dairesi Başkanı Mert Yaygel de yer aldı.
BİRİNCİ EKİBE 3 BOYUTLU YAZICI
Değerlendirme sonucunda “Kent’iliğinden” takımı birinci, “İnterdisciplinary” ekibi ikinci ve “Team Symrna” ise üçüncü oldu. Çakıl adlı grup ise Açık İnovasyon Ödülü’ne layık görüldü.
Birinci ekibin üyeleri üç boyutlu yazıcı ile ödüllendirildi. İkinci gruba üç boyutlu mouse, üçüncü gruba ise grafik tablet hediye edildi. Açık İnovasyon Ödülü’nü kazanan ekip üyeleri ise robotik kodlamada kullanılan Arduino Uno R3 Başlangıç Seti kazandı.
İKİ FİKİR MARATONU DAHA DÜZENLENECEK
Soyer, “Her alanda mutlu İzmir’i birlikte yaratalım istiyoruz. Akıllı kent şemsiyesinin altında sürdürülebilir ulaşımın olmazsa olmazlarından biri olan yaya ve bisiklet ulaşımını, toplu taşımayı kolaylaştırmayı ve artırmayı istiyoruz. Motorlu taşıtlardan kaynaklanan karbon emisyonunu ve motorlu taşıt trafiğini minimize etmeyi hayal ediyoruz. Buradaki yarışmacılar, kente çok daha farklı bir gözle bakıyor. Belki de bizim göremediklerimizi görüyor. O nedenle buradan çıkan değerli ve özel fikirler, hizmetlerimize ve yeni projelerimize ışık tutacaktır” dedi.
NELER HEDEFLENİYOR?
Fikir maratonlarıyla ulaşımda yeni rotaların yaratılması, trafiğin azaltılması, yaratıcı otopark çözümlerinin bulunması, yaya haklarının iyileştirilmesi, sokak hayvanlarının kaliteli yaşam hakkının iyileştirilmesi, atıl alanlarının değerlendirilmesi, çöp sorunun azaltılması, trafik sinyalizasyon sistemlerinin iyileştirilmesi, ses-ışık kirliliğinin azaltılması, karbon salımının düşürülmesi, kentteki mültecilerin ve dezavantajlı yurttaşların hayat kalitesinin iyileştirilmesi, engelli araçlarının şarj istasyonlarının yaygınlaştırılması, paylaşım ve dayanışma ekonomisinin artırılması, tarihsel/kentsel mirasın korunması gibi konularda disiplinlerarası ve bütünsel çözümlerin geliştirmesi hedefleniyor.